1/25/2010

Akidah Yang Kuat Menangkis Ancaman...

Akidah yang benar dan sah merupakan syarat utama bagi setiap manusia yang mengakui Islam sebagai agama yang menentukan arah hidup di atas muka bumi ALLAH SWT yang fana ini. Maka, dengan itu terdapat beberapa garis panduan kepada umat Islam bagi merealisasikan pengakuannya menerima Islam...


1. Mengimani dan menyakini bahawa pencipta alam sejagat ini ialah Allah swt dan tidak memerlukansebarang pertolongan lain. (rujuk surah al-Anbiya’ : 22)


2. Mengimani bahawa Allah swt tidak menciptakan alam ini tanpa tujuan atau erti kata lain main-main. (rujuk surah al-Mukminun : 115-116)


3. Mengimani dan menyakini bahawa Allah swt telah mengutuskan para rasul dan menurunkan kitab untuk mengajar manusia tentang matlamat hidup. (rujuk surah an-Nahl : 36)


4. Mengimani dan menyakini bahawa matlamat hidup manusia untuk mengenal Allah swt. (rujuk surah adz-Zariyat : 56-58)


5. Mengimani dan menyakini bahawa ketaatan diberikan ganjaran syurga dan orang-orang kafir maka neraka tempatnya. (rujuk surah asy-Syura : 7)


6. Mengimani dan menyakini bahawa manusia boleh mencapai kebaikan dan kejahatan melalui daya usaha, ikhtiar dan kemahuannya. Tetapi hakikatnya semua itu berdasarkan taufik dan pertolongan serta kehendak Allah swt. (rujuk surah asy-Syams : 7-10)


7. Mengimani dan menyakini pensyariatan undang-undang adalah mutlak Allah swt. (rujuk surah asy-Syura : 10 )


8. Mempelajari dan berusaha untuk mengetahui nama-nama dan sifat-sifat yang layak bagi Allah swt.


9. Berfikir mengenai makhluk ciptaan Allah swt dan bukannya zat Allah swt.


10. Mengenal segala sifat-sifat Allah swt dan segala kesempurnaan sifat uluhiyahNya.


11. Berkeyakinan bahawa pendapat slafus sleh lebih utama untuk diikuti supaya dapat menyelesaikan permasalahan yang berhubung dengan permasalahan takwil, pembekuan nas dan menyerahkan perkara-perkara seperti ini kepada ilmu dan pengetahuan Allah swt.


12. Mestilah mengabdikan diri hanya semat-mata kepada Allah swt tidak mensyirikkan Allah swt dengan sesuatu.


13. Hendaklah takut kepada Allah swt dan tidak takut selain kepada selain daripada Allah swt. (rujuk surah al-Mulk : 12)


14. Mestilah sentiasa mengingati Allah swt dan sentiasa bezikir menyebut nama Allah swt. Sekiranya diam, biarlah diam itu berfikir dan bertutur pula kerana berzikir. (rujuk surahal-Ra’d : 28)


15. Mestilah mencintai Allah swt dengan kecintaan yang menyebabkan hati saya sentiasa merindui Allah swt dan sentiasa bergantung kepadaNya. (rujuk surah al-Taubah : 24)


16. Mestilah bertawakkal kepada Allah swt dalam segala urusan. Maksudnya kebergantungan kepada Allah swt di atas semua tindakan dan perkara yang berlaku. (rujuk surah al-Talaq : 3)


17. Mestilah bersyukur kepada Alah swt di atas segala nikmat dan kurniaanya yang tiada tandingan. (rujuk surah an.Nahl : 78)


18. Mestilah meminta ampun dari Allah swt dan sentiasa bertaubat kerana istiqfar itu merupakan kifarat bagi segala kesalahan di samping memperbaharui taubat dan keimanan. (rujuk surah an-Nisa’ : 110).


19. Mestilah sentiasa dalam keadaan bermuraqabah terhadap Alah swt, baik di dalam keadaan terang mahupun sembunyi. (rujuk surah al-Mujadilah : 7)


Alor Setar, Kedah, Jam 1300, 22.12.2009... Layarilah juga facebook ; ibn al-Hayazi @ lisanislam@gmail.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

kalendar

Penulis Blog

My photo
Seorang pengamal undang-undang syarie yang tinggal di utara tanah air...Nama sebenar adalah Muaz ibn Marzuki al-Hayazi ibn Ahmad al-Kedahi Berminat dengan perkongsian ilmu mengenai Islam.

artikel terkini